Eerste consult
Voorafgaand aan het eerste consult ontvang je van mij eerst een intakeformulier. Deze verstuur ik per e-mail. Hierin staan vragen over de gezondheid, het gedrag en de leefomgeving van je hond. Deze informatie geeft mij inzicht in de situatie van je hond en deze gegevens gebruik ik voor het maken van het massageplan voor je hond. In sommige gevallen mag de hond niet gemasseerd worden of moet er eerst met de behandelend dierenarts of specialist overlegd worden.
Consult
Tijdens het eerste consult bespreken we het intakeformulier en maak ik rustig kennis met je hond. We vervolgen het consult met een uitgebreide observatie/bewegingsanalyse, een lichaamspalpatie en een op maat massage voor jouw hond. Veel mensen denken dat als hun hond van knuffelen houdt dat hun hond dan het masseren ook wel heel erg lekker vinden. Toch moeten veel honden in het begin erg wennen. Ze zijn de intensiteit van de manier van aanraken niet altijd gewend. Bovendien ben ik nog een vreemde voor je hond. Het zenuwstelsel van je hond moet nieuwe prikkels gaan verwerken en dat kan soms best even binnenkomen.
Tijdens het consult let ik continu op de communicatiesignalen die je hond afgeeft en luister ik hier naar. Zo blijf ik altijd binnen de grenzen van de hond. Wanneer je hond de aanrakingen goed toelaat dan kan een eerste massage gegeven worden. Als een hond het nog te spannend vindt dan bouwen we het eerst rustig op met behulp van ‘bewust aanraken’ zodat je hond in eigen tempo kan wennen aan de aanrakingen.
Vervolgconsult
Afhankelijk van de behoefte en de hulpvraag kunnen er vervolgconsulten voor massage worden ingepland. Bij lichaamsgerichte- en gedrag gerelateerde hulpvragen zijn meerdere sessies vaak gewenst. Het lichaam en het zenuwstelsel van de hond hebben tijd nodig om aan massage te wennen. Wanneer je een ontspanningsmassage voor je hond wilt kan dit eenmalig maar natuurlijk ook meerdere malen.
Massagetechnieken
In het vervolgconsult geef ik naast de massage/ sessie ‘bewust aanraken’, ook een aantal eenvoudige massagetechnieken mee zodat je zelf kunt oefenen en de massage kunt onderhouden. Wanneer je zelf regelmatig masseert kan dit het resultaat bevorderen en went je hond eerder aan massage. Ook versterkt het jullie vertrouwensband.
Oefeningen
Tijdens mijn consulten zet ik naast massage ook regelmatig oefeningen in waarmee we het lichaamsbewustzijn, zelfvertrouwen, de concentratie, coördinatie en balans van je hond kunnen bevorderen.
Verslag consult
Na ieder consult ontvang je een verslag. Het verloop van het consult, de massagesessie en de adviezen die we hebben besproken, staat hierin beschreven. Dit geldt alleen voor een consult dat gericht is op een lichamelijke,- of gedrag gerelateerde hulpvraag.
N.B. Hondenmassage is geen vervanging voor de behandeling van een dierenarts of medisch specialist. Wij stellen nooit een diagnose.