Hondenmassage

Massage voor ontspanning

Ook als je hond niets mankeert kan massage heel erg fijn zijn voor je hond. Massage zorgt voor lichamelijk en geestelijke ontspanning. Als je zelf wel eens een massage hebt gehad dan weet je hoe prettig dat kan zijn. Massage verhoogt de concentratie en het lichaamsbewustzijn van de hond en houdt huid, bindweefsel, spieren, banden, pezen en gewrichten soepel en wordt de bloed- en lymfecirculatie gestimuleerd.

Zelf kun je ook leren om je hond te masseren en te laten ontspannen. Naast dat het masseren van je eigen hond hartstikke leuk en fijn is om te doen, versterk je hiermee ook jullie vertrouwensband. Door te kijken en te luisteren naar de communicatiesignalen van je hond raak je nog meer met je hond verbonden. Je ziet sneller wanneer je hond iets mankeert en je hond wordt nog duidelijker in zijn communicatie. Hoe mooi is dat? Een massage geven werkt ook heerlijk ontspannend voor je zelf.

Wil jij leren hoe je je hond een ontspanningsmassage kunt geven?
Alles op Pootjes verzorgt de workshop ‘Ontspanningsmassage voor je hond’

Massage bij lichamelijke klachten

Vaak zie je dat oudere honden stijver worden, artrose krijgen en daardoor meer moeite krijgen met bewegen en minder makkelijk uit hun mand kunnen komen of op kunnen staan. Hondenmassage is een goede ondersteuning voor een hond met ouderdomsklachten maar ook voor honden met andere lichamelijke klachten. Hierbij kun je denken aan blessures, verstuikingen, kreupelheid, herstel na een operatie, opgebouwde spanning in het lichaam (door stress, overbelasting, verkeerde houding, afwijkende lichaamsbouw etc), een doffere vacht door doorbloedingsproblemen, overbelaste of juist verzwakte spieren, maar ook aan chronische problemen zoals elleboogdysplasie (ED), heupdysplasie (HD), artrose, patella luxatie etc.

Wat kan massage doen?

 • Ontspant, houdt en maakt huid, bindweefsel, spieren, pezen, banden en gewrichten soepel
 • Stimuleert de bloed- en lymfecirculatie en de afvoer van afvalstoffen
 • Ontspant spieren; vermindert spierspanning
 • Bevordert het gezond functioneren van de inwendige organen
 • Stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam
 • Zorgt voor pijnverlichting
 • Vermindert verklevingen en littekenweefsel
 • Stimuleert de spieractiviteit en bevordert de kwaliteit van weefsels, spieren en gewrichten.

Massage bij gedragsproblemen

Teveel stress, angst of opwinding zorgt voor teveel stresshormonen in het lichaam. Hierdoor kan een hond geestelijk overbelast raken. Vaak zie je dan hoge reactiviteit, hyperactiviteit en is je hond extra snel geprikkeld of zelfs al overprikkeld. Wanneer een hond mentaal overbelast is dan zal de hond ook moeilijker (ander gedrag) leren en heeft de hond een verminderde concentratie. Tevens kan, net als bij de mens , een teveel aan stresshormonen ook gezondheidsklachten veroorzaken die zich op verschillende manieren uiten. Stress bouwt bij een hond ook spanning op in het lichaam zoals bijvoorbeeld in de nek, rug en het bekken. Doordat een hond niet meer lichaamsbewust is kan de hond zich hierdoor ook verkeerd gaan bewegen waardoor een onbalans in het lichaam ontstaat waardoor lichamelijke problemen ontstaan.

Met massage maak je een hond bewuster van zijn lichaam.

Tijdens de massage zal de hond zich concentreren op de handen van diegene die hem masseert. Hierdoor voelt de hond meer zijn lichaam en ‘komt’ daarmee ‘uit zijn hoofd’. Tevens wordt met massage het zenuwstelsel beïnvloed en zo ook het hormoonstelsel. Het aantal stresshormonen in het lichaam worden vermindert en er komen stoffen (neurotransmitters) vrij die een positief effect hebben op de gemoedstoestand van de hond. Deze neurotransmitters helpen ook om de hond zijn emoties beter te verwerken. Tijdens een massage kijken en luisteren we altijd goed naar de signalen van de hond. Hiermee versterk je het vertrouwen en verbeter je de communicatie. De hond leert beter communiceren, omdat hij weet dat zijn manier van communiceren werkt. Dit heeft ook indirect invloed op de communicatie met andere honden en mensen.

Wat kan massage doen?

 • Heeft een positief effect op de gemoedstoestand en helpt bij het verwerken van emoties
 • Lichaam en emotie zijn in balans
 • Verhoogt het lichaamsbewustzijn
 • Kan leiden tot minder reageren op prikkels omgeving
 • Verbetert het concentratie- en leervermogen
 • Stimuleert de aanmaak van nieuwe zenuwbanen
 • Verbetert de communicatie naar mens en andere honden
 • Zorgt voor lichamelijke en geestelijke ontspanning
 • Massage is een goede ondersteuning bij gedragstherapie of training