Sportmassage

Voor sporten met je hond op recreatief of professioneel niveau is een goede warming-up massage en cooling down massage van essentieel belang. Sporten vraagt veel van de spieren en gewrichten van je hond.
Tegenwoordig wordt er aan steeds meer aan allerlei verschillende soorten hondensporten gedaan. Zoals bijvoorbeeld behendigheid, flyball, hondensledesport, frisbee, canicross, obedience, dogsurvivals en steppen.

Sportmassage onderhoudt de conditie van de spieren zowel voor, tijdens als na het sporten. Een optimale beweeglijkheid begint bij een goede trainingsopbouw. Sportmassage is hierbij een mooie ondersteuning en wordt gebruikt om bindweefsel, spieren, pezen en gewrichten op te warmen zodat er een optimale mobiliteit wordt bereikt.

Tijdens het masseren ontstaat een verhoogde doorbloeding die ervoor zorgt dat afvalstoffen sneller uit het spierweefsel worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden opgenomen. Dit maakt een sneller spierherstel mogelijk. Wanneer je regelmatig masseert verhoogt dit de (sport)prestaties, maar ook het herstel tussen de trainingen door. Daarbij herken je ook sneller een blessure of een voorstadium daarvan. Deze kan dan eerder worden behandeld.

Sportmassage werkt voorkomend, voorbereidend en genezend.

Warming up – massage

Een goede warming up helpt blessures voorkomen. Het belangrijkste effect van warming up is de verhoging van de lichaamstemperatuur. Hierdoor kan het lichaam beter functioneren en presteren. Bij een warming up krijgen alle grote spiergroepen aandacht. Per sport kun je een specifieke warming up inzetten. Een warming-up massage duurt z’n 10 tot 15 minuten en bestaat uit geleidelijk toenemende activiteiten met opbouw in intensiteit en snelheid. Daarna is de doorbloeding het meest optimaal.

Een complete warming up bestaat uit observatie, palpatie, inlopen, stretch- en buigoefeningen en vervolgens de warming up massage.

Cooling down – massage

Na de (sport)prestatie zitten de spieren vaak vol met afvalstoffen. Het lichaam moet hiervan herstellen. Een cooling down massage, oftewel een sederende, ontspannende massage, draagt bij dit herstel een belangrijke bijdrage. Voordat de massage wordt ingezet is het belangrijk dat er eerst wordt uitgelopen. Na het uitlopen, de observatie en de palpatie wordt een sederende massage ingezet. Hierbij wordt met lichte druk in een laag tempo gewerkt. De afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd, waardoor het herstel van de spieren sneller verloopt. Hierdoor heb je minder kans op spierpijn en/ of blessures.

Wat kan sportmassage doen?

  • Voorkomt blessures
  • Voorkomt/ vermindert de kans op spierpijn
  • Versnelt het herstel van spieren
  • Versnelt afvoer afvalstoffen
  • Versnelt aanvoer voedingstoffen
  • Zorgt voor optimale opwarming en cooling down
  • Verbetert de sportprestaties
  • Kalmeert het zenuwstelsel